Na podsumowanie bloku edukacyjnego „O chlebie” i "Roślinach zbożowych" uczniowie klasy IIIa i IIIb wraz z wychowawcami udali się do miejscowej Piekarni Spółdzielni Produkcyjno - Handlowej w Szczurowej Celem wycieczki było poznanie sposobu wypieku chleba oraz poznanie pracy piekarza.
Podczas wizyty mieli możliwość zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku.
Zobaczyli maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi, a pracownicy piekarni służyli informacjami na temat wypieku chleba. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica, i wielka łopata do wysadzania pieczywa. Dowiedzieliśmy się, w jakiej temperaturze i czasie pieczony jest chleb. Podczas wycieczki dzieci z przygotowanego wcześniej przez pracowników piekarni ciasta, robiły pyszne drożdżówki, które po upieczeniu zabrały ze sobą. Degustacja drożdżówek odbyła się już w szkole w ramach drugiego śniadania.
Praca piekarza wcale nie jest łatwa, dlatego chleb należy szanować, nigdy nie wolno go wyrzucać!
Dziękujemy bardzo Kierownikowi piekarni Panu Kazimierzowi Nawrotowi i pracownikom za miłe przyjęcie nas i przekazanie wielu cennych wiadomości, dzięki którym mogliśmy zgłębić tajniki wypieku pieczywa.
Opracowanie : Elżbieta Grzesik-Oleksyk, Małgorzata Strąg